18 Ocak 2016 Pazartesi

Aşk Delisi / Oyun Atölyesi

Nedense cumartesi gecesi oyundan çıktığımdan beri içimden Supertramp’tan The Logical Song’u söylüyordum. Bir şekilde şarkı ve oyun arası  o akşam yakaladığım ilişkiyi hatırlarım belki diye, şimdi yine aynı şarkı eşlik ediyor ben yazımı yazarken.

Öncelikle,  Oyun Atölyesi’nde bir oyuna gidiyorsanız, türü komedi de olsa, Shakespeare’den bir trajedi de olsa, yer yer güldüren, eğlenceli, keyifli vakit geçireceğiniz bir oyun olacağını biliyorsunuz. En azından benim senelerdir burada izlediğim oyunlarda çoğunlukla bu şekilde oldu. Aşk Delisi de yine bir trajedinin, aile dramının içinde sizi güldürmeyi başarabilen, zamanın nasıl geçtiğini unutturan bir oyun.

May ve Eddie arasındaki aşk ya da adına aşk dedikleri güçlü bağı izlemek, izlerken hissetmek çok keyifli. Bunda Pınar Çağlar Gençtürk ve Berk Hakman’ın payı büyük. May karakterini canlandıran Pınar Çağlar Gençtürk’ün tiyatro tecrübesini, sahne hakimiyetini, inandırıcı oyunculuğunu izlemek seyirci için de tatmin edici bir tecrübe oluyor.

Eddie’ye hayat veren Berk Hakman ise, sahnede bambaşka birine dönüşüyor. Berk’in ne kadar yetenekli bir oyuncu olduğunu daha önce Tepenin Ardı’nı izleyenler, veya herhangi bir yerde kendisine denk gelmiş olanlar bilirler. İşte bu yetenek tiyatro sahnesinde birkaç kat artarak sizi zaman zaman güldürüyor, zaman zaman gözlerinizi doldurup sizin de yaşananları hissetmenizi sağlıyor. Üstelik oyun bana göre seyirci için içselleştirmesi çok kolay olmayan olaylar ve süreçler içerse de, gerçekten iyi oyunculuk olduğu zaman farklı duyguları kısa sürede seyircinin de hissetmesi çok zor olmuyor. Aşk Delisi, Berk Hakman’ın profesyonel olarak rol aldığı ilk tiyatro oyunuymuş. Onu tiyatro sahnesinde izlemek heyecan verici ve başka oyunlarda yaratacağı başka karakterler şimdiden merak uyandırıcı.

Avni Yalçın, oyuna dahil olduğu her anda seyirciyi etkisi altına alıyor. Mimikleri, ses tonu, tecrübesiyle izlemesi çok keyifli bir oyuncu. İnsan onun gibi oyuncuları sahnede izleme fırsatı yakalayınca kendini gerçekten şanslı hissediyor.

Beyti Engin ise, o kadar inandırıcı, o kadar gerçek bir oyunculuğu var ki, o da bana göre yeteneğini tiyatroda katlayanlardan. Ayrıca oyuncular arasındaki uyum dikkatimi çeken başka bir nokta oldu. Bu kadar iyi oyuncu bir araya gelip, birbirleriyle o kadar güzel bir uyum yakalamışlar ki sahnedeki dostluk, aralarındaki bağ seyirciye de geçiyor.

İzlerken tiyatroda olduğumu unutturmayan, ben rol yapıyorum diye bağıran oyunculuklardan, bir türlü içine giremediğim oyunlardan keyif alamıyorum. Aşk Delisi ise, sahne tasarımıyla, müzikleriyle, her bir oyuncusuyla kesinlikle böyle oyunlardan değil. Aşkı, çaresizliği, aidiyeti düşündürten, bu senenin görülmesi gereken oyunlarından biri.


Not: Oyun Atölyesi’nde bir oyuna gitmeden önce oyunun Prova Notları’nı okumanızı tavsiye ederim. Bu şekilde siz de sürecin bir parçası oluyor ve oyunun sahneleneceği günü oyuncular gibi sabırsızlıkla bekliyorsunuz. 

Dilruba Balbunar

5 yorum:

  1. Paylaşımlarınız ve tavsiyelerinizi okumaktan çok büyük zevk alıyorum ve hatta yeni bir yazı gelmiş mi diye kontrol ederken buldum kendimi. Emeğinize sağlık, yeni yazılar için çok bekletmeyin lütfen :)

    YanıtlaSil
  2. Lütfen daha çok yazın. Samimi bir yazı diliniz var ve çok beğeniyorum.

    YanıtlaSil
  3. Sizin yazınızı okuduktan sonra tavsiyeniz üzerine oyunu izledim. Şimdi de iyi ki yazınızla karşılaşmış ve bu öneriyi görmezden gelmemişim diyorum. Gerçekten zamanın nasıl geçtiğini anlamadığım, etkisinden de kolaylıkla kurtulamadığım bir oyundu. Oyundan sonra yazınızı bir kere daha bambaşka duygu ve düşüncelerle okudum ve anladım ki sizin tavsiyeleriniz üzerine ilerleyen günlerde birbirinden güzel bir sürü oyun daha izleyeceğim.

    YanıtlaSil
  4. İnanamıyoruum aynı tarihte aynı oyuna gitmişiz ve ben sizinle tanışma şansını bilmeden kaçırmışım. Yazılarınızın çok büyük takipçisiyim ve sizinle tanışmayı çok istiyorum. Umarım bir daha tekrardan denk gelir ama bu sefer tanışırız. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  5. Yazılarınızla karşılaşıyordum fakat Aşk Delisi tavsiyeniz ile izlediğim ilk oyun oldu. Gerçekten enerjisi çok yüksek, gözünüzü bir saniye bile sahneden alamadığınız bir oyundu. Ayrıca sizin oyunun öncesinden ve sonrasından hatta izlenecek mekanın ortamından bahsetmenizi de çok seviyorum. Öneriler için çok bekletmeyin çünkü tavsiyelerinizi bekleyen insanlar var.

    YanıtlaSil