29 Ocak 2016 Cuma

Airswimming- Havada Yüzmek / İstanbul Jest Tiyatrosu


Pazartesi akşamı Afife Jale Sahnesinde “Airswimming- Havada Yüzmek” oyununun galasına katıldım. Oyundan bahsedeceğim ancak öncelikle oyunun galasına gelen birbirinden değerli tiyatrocular, yönetmenler, oyuncular ile birlikte yeni bir oyunun ilk heyecanını paylaşmak inanılmaz bir deneyimdi. Bu kadar değerli insanla bir arada tiyatroda olmak da benim için çok heyecan vericiydi. Ben bu kadar heyecanlıyken, sahnedeki Airswimming oyununda rol alan birbirinden yetenekli iki oyuncunun duygularını, hissettiklerini düşünemiyorum.

Perdenin açılmasıyla, Persephone ve Dora’nın hikayesine konuk oluyoruz. Oyun kısaca, akıl hastanesinde yıllarını eskiten, eskiyen yılların dönüştürdüğü dostluktan bahsederken, izleyici olarak da oyunu izlerken dahi düşünmeye, sorgulamaya başlıyorsunuz. Oyunun akıl hastanesinde geçmesi insanı biraz olsun sosyolojik düşünmeye zorluyor. O iki kadın neden akıl hastanesinde? Kim karar veriyor orada olmalarına? Hangi “normal”e uymadıkları için oradalar? Toplumun hangi ahlak kuralına, hangi normuna katılmadılar? Bu sorulara, oyunu izlerken bazen kendinizi kaptırıp ne zaman çıkacaklar hastaneden, özgür olmalarının bir yolu yok mu, oraya daha ne kadar mahkum olacaklar gibi sorular, endişeler ekleniyor.  Sonra, belki de Persephone ve Dora’nın yardımıyla, biz de yavaş 
yavaş kabulleniyoruz, isyan etmeyi bırakıyoruz.

Zamansızlık… Oyundan geriye kalan en düşündürücü, en acı verici kavram belki de. Dora ve Persephone için zaman kavramı yok oluyor. Hiçliğin içinde kayboluyorlar ve yol soracak, destek olacak, hatta konuşacak, paylaşacak kimse yok birbirlerinden başka. Zamanın yok oluşunu, her birimiz için 1 dakikası değerli olan, 24 saatin yetmediği zamanın nasıl değersiz hale gelişini paylaşıyorlar. Zamansızlık, güçlü bir dostluğa dönüşüyor ve yıllar geçtikçe iki karakter arası gelişen derin bağa şahit oluyoruz.

Neriman Uğur ve Zeynep Gülmez’in, zor rollerinin altından başarıyla kalktıklarını söylemek gerek. Özgürlük özlemini, tutsaklığın zorluğunu, nefes alma ihtiyacını gerçekten de “havada yüzerek” karşılıyor iki oyuncu. Ayrıca, oyunun özellikle sahne geçişleri film tadında. Sahne düzeni, ışık 
tasarımı ve oyunculuklar da bu hissi pekiştiriyor. 

İstanbul Jest Tiyatrosundan Airswimming - Havada Yüzmek tiyatro severler için gidilebilecek bir alternatif.

Dilruba Balbunar

1 yorum:

  1. Matematiksel olmayan yazi dilinizin takipcisiyim. Bu yazi da mi digerlerinin tadinda olacak acaba diye dusunurken farkli bir lezzet sundunuz.

    YanıtlaSil